Back to All Events

KLIMATFORSKARE

SMHI

Read more and apply here by February 3rd!

Vill du vara med om att producera morgondagens kunskap om klimat och utveckla kvalificerat beslutsunderlag för samhälle och näringsliv? För att möta samhällets förväntningar på information om framtida klimat kompletterar nu Rossby Centre vid SMHIs forskningsavdelning verksamheten. Vi erbjuder en stimulerande miljö med mycket externa kontakter och flexibla arbetsformer.

Rossby Centre är SMHIs klimatmodelleringsenhet. Här bedrivs studier och forskning kring klimatsystemets beteende och klimatprocesserna. SMHIs främsta arbetsredskap är de regionala och globala klimatmodeller som utvecklas vid forskningsenheten.

Du kommer att arbeta med analys av klimatscenarier främst med inriktning mot Nordatlanten och Europa och mer lokalt Skandinavien och Sverige. Utgångpunkten i arbetet blir globala och regionala klimatscenarier från CMIP5/6 och CORDEX samt olika former av klimatobservationer och återanalyser. Centrala forskningsfrågor för denna tjänst handlar om vad som kan sägas, och med vilken säkerhet, om framtida regional klimatutveckling med fokus framför allt på extrema klimat- och väderhändelser. I detta ligger också evaluering av modellernas förmåga att representera sådana händelser.

Anställningen är tidsbegränsad till 2 år med placering i Norrköping.

Din profil

Vi söker dig som har en akademisk utbildning inom antingen meteorologi, klimatologi, oceanografi eller närliggande naturvetenskapligt/tekniskt område med god insikt i arbete med klimatdata och klimatscenarier inklusive statistisk behandling. Vi förväntar oss att du som sökande har doktorsexamen, gärna även med erfarenhet som postdoc och från arbete i internationella forskningsprojekt.

Goda programmeringskunskaper i t. ex. Python, Matlab, IDL och CDO är meriterande. Vana av arbete inom Linux-miljö efterlyses, liksom vana vid att hantera stora datamängder gärna i NetCDF-format.

Goda kunskaper i engelska i såväl tal som skrift krävs. Kunskaper i svenska är en fördel och om kunskaper i svenska saknas efterlyses en vilja att snabbt lära sig svenska. Arbetstillstånd för att jobba i Sverige är ett krav.

Vill du veta mer?

Om du tycker detta låter intressant och vill veta mer, hör av dig till Ralf Döscher, enhetschef för Rossby Centre. Har du frågor gällande rekryteringsprocessen kontakta HR specialist Anders Magnestrand. Fackliga representanter är Gustav Strandberg (SACO) och Torben Koenigk (ST). Samtliga kan nås på telefon 011-495 8000 eller e-post fornamn.efternamn@smhi.se.

Vi ser fram emot din ansökan, men inte senare än 2019-02-03.